NCERT Class 11-Math's: Chapter –2 Relations and Functions Part 6

Get top class preparation for IEO Class-2 right from your home: Get full length tests using official NTA interface: all topics with exact weightage, real exam experience, detailed analytics, comparison and rankings, & questions with full solutions.

Download PDF of This Page (Size: 144K)

Question 12:

Let f and g be real functions defined by and .

(a) For what real numbers?

(b) For what real numbers ?

Answer:

(a)

(b)

Question 13:

If f and g are two real valued functions defined as , then find.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Question 14:

Express the following functions as set of ordered pairs and determine their range.

Answer:

(i)

Question 15:

Find the values of x for which the functions

are equal

Answer:

Long Answer Type

Question 16:

Is a function? Justify. If this is described by the relation, , then what values should be assigned to and ?

Answer:

Yes,

Question 17:

Find the domain of each of the following functions given by

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

Answer:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

Question 18:

Find the range of the following functions given by

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(Hint:

Answer:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Question 19:

Redefine the function

Answer:

Developed by: