NCERT Class 11-Math's: Chapter –3 Trigonometric Functions Part 18

Get top class preparation for IMO right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 175K)

Question 57:

If

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (B)

Question 58:

If is equal to

(A)

(B)

(C)

(D) None

Answer: (B)

Question 59:

If for real values of , then

(A) is an acute angle

(B) is right angle

(C) is an obtuse angle

(D) No value of is possible

Fill in the blanks in Exercises 60 to 67 :

Answer: (D)

Question 60:

The value of is ________.

Answer: (1)

Question 61:

If then the numerical value of is _______.

Answer:

Question 62:

If then _______.

Answer:

Question 63:

If , then

(i)

(ii)

Answer:

Question 64:

In a triangle ABC with the equation whose roots are tan A and tan B is _______.

Answer:

Question 65:

Answer:

Question 66:

Given lie in the interval ________.

Answer:

Question 67:

The maximum distance of a point on the graph of the function from axis is _______.

Answer:

In Each of the Exercises 68 to 75, State Whether the Statements is True or False? Also Give Justification

Question 68:

If then

Answer: True

Question 69:

The equality holds for some real value of A.

Answer: False

Question 70:

is greater than .

Answer: False

Question 71:

Answer: True

Question 72:

One value of which satisfies the equation lies between and .

Answer: False

Question 73:

If

Answer: True

Question 74:

If

Answer: True

Question 75:

If

Answer: True

Question 76:

In the following match each item given under the column to its correct answer given under the column :

Match the Column C1, C2
Match the Column C1, C2

(a)

(i)

(b)

(ii)

(c)

(iii)

(d)

(iv)

Answer:

(a) ↔ (iv)

(b) ↔ (i)

(c) ↔ (ii)

(d) ↔ (iii)

Developed by: