NCERT Class 11-Math's: Chapter –5 Complex Numbers and Quadratic Equations Part 14

Get top class preparation for NSTSE Class-5 right from your home: Get full length tests using official NTA interface: all topics with exact weightage, real exam experience, detailed analytics, comparison and rankings, & questions with full solutions.

Question 37:

If lies in the third quadrant, then also lies in the third quadrant if

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (B)

Question 38:

The value of is equivalent to

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer: (A)

Question 39:

If , then

(A)

(B)

(C)

(D) , where

Answer: (B)

Question 40:

A real value of satisfies the equation if

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

Question 41:

Which of the following is correct for any two complex numbers and ?

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

Question 42:

The point represented by the complex number is rotated about origin through an angle in the clockwise direction, the new position of point is:

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (B)

Question 43:

Let , then is a non-real complex number if:

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (D)

Question 44:

If , then

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (D)

Question 45:

The complex number which satisfies the condition lies on

(A) Circle

(B) The

(C) The

(D) The line .

Answer: (B)

Question 46:

If is a complex number, then

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (B)