NCERT Class 11-Math's: Chapter –9 Sequence and Series Part 13

Doorsteptutor material for CBSE is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 122K)

Question 18:

The third term of G.P. is . The product of its first terms is

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer: (C)

Question 19:

If 9 times the 9th term of an A.P. is equal to times the 13th term, then the term of the A.P. is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

Question 20:

If x, 2y, 3z are in A.P., where the distinct numbers x, y, z are in G.P. then the

common ratio of the G.P. is

(A) 3

(B)

(C)

(D)

Answer: (B)

Question 21:

If in an A.P., and , where Sr denotes the sum of r terms of the A.P., then equals

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (C)

Question 22:

Let denote the sum of the first terms of an A.P. If then is equal to

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (B)

Question 23:

The minimum value of , is

(A) 2

(B) 4

(C) 1

(D) 0

Answer: (B)

Question 24:

Let denote the sum of the cubes of the first natural numbers and denote the sum of the first natural numbers. Then equals

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer: (A)

Question 25:

If denotes the nth term of the series then is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (D)

Question 26:

The lengths of three unequal edges of a rectangular solid block are in G.P. The volume of the block is and the total surface area is . The length of the longest edge is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

Developed by: