NCERT Class 11-Math's: Chapter –9 Sequence and Series Part 14

Doorsteptutor material for IEO is prepared by world's top subject experts: Get full length tests using official NTA interface: all topics with exact weightage, real exam experience, detailed analytics, comparison and rankings, & questions with full solutions.

Download PDF of This Page (Size: 155K)

Fill in the Blanks in the Exercises 27 to 29

Question 27:

For a, b, c to be in G.P. the value of is equal to.............. .

Answer:

Question 28:

The sum of terms equidistant from the beginning and end in an A.P. is equal to ............. .

Answer:

Question 29:

The third term of a G.P. is 4, the product of the first five terms is ................ .

Answer:

State whether statement in Exercises 30 to 34 are True or False.

Question 30:

Two sequences cannot be in both A.P. and G.P. together.

Answer: False

Question 31:

Every progression is a sequence but the converse, i.e., every sequence is also a progression need not necessarily be true.

Answer: True

Question 32:

Any term of an A.P. (except first) is equal to half the sum of terms which are equidistant from it.

Answer: True

Question 33:

The sum or difference of two G.P.s, is again a G.P.

Answer: False

Question 34:

If the sum of terms of a sequence is quadratic expression then it always represents an A.P.

Answer: False

Match the questions given under Column I with their appropriate answers given under the Column II.

Question 35:

Match the Questions Given under Column
Match the questions given under Column

Column I

Column II

(a)

(i)

A.P.

(b)

(ii)

Sequence

(c)

(iii)

G.P.

Answer:

(a) ↔ (iii)

(b) ↔ (i)

(c) ↔ (ii)

Question 36:

Match the Questions Given under Column
Match the questions given under Column

Column I

Column II

(a)

(i)

(b)

(ii)

(c)

(iii)

(d)

(iv)

Answer:

(a) ↔ (iii)

(b) ↔ (i)

(c) ↔ (ii)

(d) ↔ (iv

Developed by: