NCERT Class 12-Mathematics: Chapter –1 Relations and Functions Part 13

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE/Class-12 Business-Studies: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 137K)

Question 39:

Which of the following functions from Z into Z are bijections?

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (B)

Question 40:

Let be the functions defined by . Then is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (B)

Question 41:

Let and be the bijective functions. Then is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

Question 42:

Let be defined by . Then

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

Question 43:

Let be defined by . Then is

(A) Constant

(B)

(C)

(D) None of these

Answer: (C)

Question 44:

Let be the function defined by , then the range of is

(A)

(B)

(C)

(B)

Answer: (B)

Question 45:

Let be the function defined by and be another function defined by . Then is

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer: (D)

Question 46:

Let be defined by

Then is

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer: (A)

Question 47:

Let be given by . Then is

(A)

(B)

(C) Does not exist

(D) None of these

Answer: (B)

Fill in the Blanks in Each of the Exercises 48 to 52

Question 48:

Let the relation R be defined in N by if . Then ______.

Answer:

Developed by: