NCERT Class 12-Mathematics: Chapter –10 Vector Algebra Part 9

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 120K)

Question 32:

If , then the range of is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (C)

Question 33:

The number of vectors of unit length perpendicular to the vectors and is

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Infinite

Answer: (B)

Fill in the Blanks in Each of the Exercises from 34 to 40

Question 34:

The vector bisects the angle between the non-collinear vectors and if ________

Answer:

If and are equal vectors

Question 35:

If for some non-zero vector then the value of is ____________.

Answer:

Question 36:

The vectors and are the adjacent sides of a parallelogram. The acute angle between its diagonals is ________.

Answer:

Question 37:

The values of for which is parallel to holds true are _______.

Answer:

Question 38:

The value of the expression is____________.

Answer:

Question 39:

If is equal to _____________.

Answer:

Question 40:

If is any non-zero vector, then equals _____________

Answer:

State True or False in Each of the Following Exercises

Question 41:

If , then necessarily it implies

Answer: True

Question 42:

Position vector of a point is a vector whose initial point is origin.

Answer: True

Question 43:

If then the vectors and are orthogonal.

Answer: True

Question 44:

The formula is valid for non-zero vectors and .

Answer: False

Question 45:

If and are adjacent sides of a rhombus, then .

Answer: False

Developed by: