NCERT Class 12-Mathematics: Chapter –11 Three Dimensional Geometry Part 11

Doorsteptutor material for IMO is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 126K)

Question 30:

If the directions cosines of a line are , then

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (D)

Question 31:

The distance of the plane from the origin is

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer: (A)

Question 32:

The sine of the angle between the straight line and the plane is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (D)

Question 33:

The reflection of the point in the plane is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (D)

Question 34:

The area of the quadrilateral ABCD, where and , is equal to

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

Question 35:

The locus represented by is

(A) A pair of perpendicular lines

(B) A pair of parallel lines

(C) A pair of parallel planes

(D) A pair of perpendicular planes

Answer: (D)

Question 36:

The plane makes an angle with axis. The value of is equal to

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (C)

Fill in the Blanks in Each of the Exercises 37 to 41

Question 37:

A plane passes through the points and . The equation of plane is __________.

Answer:

Question 38:

The direction cosines of the vector are ____________

Answer:

Developed by: