NCERT Class 12-Mathematics: Chapter –12 Linear Programming Part 9

Glide to success with Doorsteptutor material for CBSE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 104K)

Fill in the Blanks in Each of the Exercises 35 to 41

Question 35:

In a LPP, the linear inequalities or restrictions on the variables are called _________.

Answer:

Linear constraints

Question 36:

In a LPP, the objective function is always _________

Answer:

Linear

Question 37:

If the feasible region for a LPP is _________, then the optimal value of the objective function may or may not exist.

Answer:

Unbounded

Question 38:

In a LPP if the objective function has the same maximum value on two corner points of the feasible region, then every point on the line segment joining these two points give the same _________ value.

Answer:

Maximum

Question 39:

A feasible region of a system of linear inequalities is said to be _________ if it can be enclosed within a circle.

Answer:

Bounded

Question 40:

A corner point of a feasible region is a point in the region which is the _________ of two boundary lines.

Answer:

Intersection

Question 41:

The feasible region for an LPP is always a _________ polygon.

Answer:

Convex

State Whether the Statements in Exercises 42 to 45 Are True or False

Question 42:

If the feasible region for a LPP is unbounded, maximum or minimum of the objective function may or may not exist.

Answer: True

Question 43:

Maximum value of the objective function in a LPP always occurs at only one corner point of the feasible region.

Answer: False

Question 44:

In a LPP, the minimum value of the objective function is always if origin is one of the corner point of the feasible region.

Answer: False

Question 45:

In a LPP, the maximum value of the objective function is always finite.

Answer: True

Developed by: