NCERT Class 12-Mathematics: Exemplar Chapter –3 Matrices Part 21

Doorsteptutor material for CBSE is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 110K)

Question 59:

If matrix , where if then is equal to

(A) I

(B) A

(C) 0

(D) None of these

Answer: (A)

Question 60:

The matrix is a

(A) Identity matrix

(B) Symmetric matrix

(C) Skew symmetric matrix

(D) None of these

Answer: (B)

Question 61:

The matrix is a

(A) Diagonal matrix

(B) Symmetric matrix

(C) Skew symmetric matrix

(D) Scalar matrix

Answer: (C)

Question 62:

If A is matrix of order and B is a matrix such that AB′ and B′A are both defined, then order of matrix B is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (D)

Question 63:

If A and B are matrices of same order, then is a

(A) Skew symmetric matrix

(B) Null matrix

(C) Symmetric matrix

(D) Unit matrix

Answer: (A)

Question 64:

If A is a square matrix such that , then is equal to

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

Question 65:

For any two matrices A and B, we have

(A)

(B)

(C)

(D) None of the above

Answer: (D)

Question 66:

On using elementary column operations in the following matrix equation

we have:

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (D)

Question 67:

On using elementary row operation in the following matrix equation:

, we have:

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

Developed by: