NCERT Class 12-Mathematics: Exemplar Chapter – 3 Matrices Part 22 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Doorsteptutor material for CBSE/Class-12 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CBSE/Class-12.

Fill in the Blanks in Each of the Exercises 68 – 81

Question 68:

________ matrix is both symmetric and skew symmetric matrix.

Answer:

Null Matrix

Question 69:

Sum of two skew symmetric matrices is always ________ matrix.

Answer:

Skew symmetric matrix

Question 70:

The negative of a matrix is obtained by multiplying it by ________.

Answer:

Question 71:

The product of any matrix by the scalar ________ is the null matrix.

Answer:

Question 72:

A matrix which is not a square matrix is called a ________ matrix.

Answer:

Rectangular matrix

Question 73:

Matrix multiplication is ________ over addition.

Answer:

Distributive

Question 74:

If A is a symmetric matrix, then is a ________ matrix.

Answer:

Symmetrix matrix

Question 75:

If A is a skew symmetric matrix, then is a ________.

Answer:

Symmetrix matrix

Question 76:

If A and B are square matrices of the same order, then

(i) = ________.

(ii) ________. ( is any scalar)

(iii) = ________.

Answer:

(i) (ii) (iii)

Question 77:

If A is symmetric, then is a ________. ( is any scalar)

Answer:

Skew Symmetric matrix

Question 78:

If A and B are symmetric matrices, then

(i) is a ________.

(ii) is a ________.

Answer:

(i) Skew symmetric matrix

(ii) Neither symmetric nor skew symmetric matrix

Question 79:

If A is symmetric matrix, then is ________.

Answer:

Symmetric matrix

Question 80:

If A and B are symmetric matrices of same order, then AB is symmetric if and only if ________.

Answer:

AB = BA

Developed by: