NCERT Class 12-Mathematics: Exemplar Chapter –3 Matrices Part 4

Doorsteptutor material for CBSE is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 115K)

Objective Type Questions

Choose the Correct Answer from the Given Four Options in Examples 9 to 12

Question 9:

If A and B are square matrices of the same order, then is equal to

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer:

(C) Is correct answer.

Question 10:

If

(A) Only AB is defined

(B) Only BA is defined

(C) AB and BA both are defined

(D) AB and BA both are not defined.

Answer:

(C) Is correct answer.

Let Both AB and BA are defined.

Question 11:

The matrix is a

(A) Scalar matrix

(B) Diagonal matrix

(C) Unit matrix

(D) Square matrix

Answer:

(D) Is correct answer.

Question 12:

If A and B are symmetric matrices of the same order, then is a

(A) Skew symmetric matrix

(B) Null matrix

(C) Symmetric matrix

(D) None of these

Answer:

(A) Is correct answer since

Fill in the Blanks in Each of the Examples 13 to 15

Question 13:

If A and B are two skew symmetric matrices of same order, then AB is symmetric matrix if ________.

Answer:

.

Question 14:

If A and B are matrices of same order, then is equal to ________.

Answer:

.

Question 15:

Addition of matrices is defined if order of the matrices is ________

Answer:

Same.

State Whether the Statements in Each of the Examples 16 to 19 is True or False

Question 16:

If two matrices A and B are of the same order, then .

Answer: True

Question 17:

Matrix subtraction is associative

Answer: False

Question 18:

For the non-singular matrix .

Answer: True

Question 19:

for any three matrices of same order.

Answer: False

Developed by: