NCERT Class 12-Mathematics: Exemplar Chapter – 4 Determinants Part 4 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Doorsteptutor material for IEO Class-4 is prepared by world's top subject experts: Get full length tests using official NTA interface: all topics with exact weightage, real exam experience, detailed analytics, comparison and rankings, & questions with full solutions, fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Objective Type Questions

Choose the Correct Answer from the Given Four Options in Each of the Example 10 and 11

Question 10:

Let

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer:

(C) Is the correct answer

Since

Question 11:

If , then the determinant lies in the interval.

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer:

The correct choice is A. Indeed applying , we get

Expanding along , we have

Hence

Fill in the Blanks in Each of the Examples 12 to 14

Question 12:

If A, B, C are the angles of a triangle, then

Answer:

Answer is 0. Apply .

Question 13:

The determinant is equal to …

Answer:

Answer is . Taking common from and and applying , we get the desired result.

Question 14:

The value of the determinant

Answer:

. Apply .

State Whether the Statements in the Examples 15 to 18 is True or False

Question 15:

The determinant is independent of only.

Answer:

True. Apply , and expand

Question 16:

The value of

Answer: True

Question 17:

If then

Answer: False.

Question 18:

If then

Answer: True