NCERT Class 12-Mathematics: Chapter –5 Continuity and Differentiability Part 7

Get unlimited access to the best preparation resource for NSTSE : Get full length tests using official NTA interface: all topics with exact weightage, real exam experience, detailed analytics, comparison and rankings, & questions with full solutions.

Objective Type Questions

Choose the Correct Answer from the Given Four Options in Each of the Examples 24 to 35

Question 24:

The function is continuous at , then the value of is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer:

(B) Is the Correct answer.

Question 25:

The function , where denotes the greatest integer function, is continuous at

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer:

(D) Is the correct answer.

The greatest integer function is discontinuous at all integral values of . Thus D is the correct answer.

Question 26:

The number of points at which the function is not continuous is

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer:

(D) Is the correct answer.

As , when x is an integer so is discontinuous for all .

Question 27:

The function given by is discontinuous on the set

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer:

C is the correct answer.

Question 28:

Let . Then,

(A) is everywhere differentiable.

(B) is everywhere continuous but not differentiable at .

(C) is everywhere continuous but not differentiable at .

(D) None of these.

Answer:

C is the correct answer.

Question 29:

The function is

(A) Continuous at as well as at .

(B) Continuous at but not at .

(C) Discontinuous at as well as at .

(D) Continuous at but not at .

Answer:

Correct answer is A.

Question 30:

The value of which makes the function defined by continuous at is

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer:

(D) Is the correct answer.

Indeed does not exist.

Question 31:

The set of points where the functions given by is differentiable is

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer:

B is the correct answer.