NCERT Class 12-Mathematics: Chapter – 6 Application of Derivatives Part 22 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Glide to success with Doorsteptutor material for CBSE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Question 44:

The slope of tangent to the curve at the point is:

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (B)

Question 45:

The two curves and intersect at an angle of

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (C)

Question 46:

The interval on which the function is decreasing is:

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (B)

Question 47:

Let the be defined by , then

(A) Has a minimum at

(B) Has a maximum, at

(C) Is a decreasing function

(D) Is an increasing function

Answer: (D)

Question 48:

decreases for the values of given by:

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

Question 49:

The function is strictly

(A) Increasing in

(B) Decreasing in

(C) Decreasing in

(D) Decreasing in

Answer: (B)

Question 50:

Which of the following functions is decreasing on

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (C)

Question 51:

The function

(A) Always increases

(B) Always decreases

(C) Never increases

(D) Sometimes increases and sometimes decreases.

Answer: (A)

Question 52:

If is real, the minimum value of is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (C)

Question 53:

The smallest value of the polynomial in is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (B)