NCERT Mathematics Class 9 Exemplar Ch 12 Heron՚s Formula Part 3 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Get top class preparation for CBSE/Class-9 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CBSE/Class-9.

Exercise 12.2

Q. 1. The area of a triangle with base 4 cm and height 6 cm is 24 cm2.

Answer: False, area of the triangle is

Q. 2. The area of ∆ ABC is in which and

Answer: True, area of the triangle =

Q. 3. The area of the isosceles triangle is , if the perimeter is and the base is

Answer: True, Each of equal side

Q. 4. The area of the equilateral triangle is who՚s each side is

Answer: False, area of the triangle

Q. 5. If the side of a rhombus is 10 cm and one diagonal is , the area of the rhombus is

Answer: True, the other diagonal will be

Q. 6. The base and the corresponding altitude of a parallelogram are and , respectively. The area of the parallelogram is

Answer: False, the area of the parallelogram is

Q. 7. The area of a regular hexagon of side ‘a’ is the sum of the areas of the five equilateral triangles with side a.

Answer: False, area is the sum of all the six equilateral triangles.

Q. 8. The cost of levelling the ground in the form of a triangle having the sides , and at the rate of ₹ 3 per m2 is ₹ 918.

Answer: True, area

Q. 9. In a triangle, the sides are given as , and The length of the altitude is corresponding to the side having length

Answer: True, area of the triangle =

Developed by: