NCERT Mathematics Class 9 Exemplar Ch 5 Introduction to Euclid's Geometry Part 3

Glide to success with Doorsteptutor material for CBSE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 89K)

15. Greek’s emphasized on:

(A) Inductive reasoning

(B) Deductive reasoning

(C) Both A and B

(D) Practical use of geometry

Answer: B

16. In Ancient India, Altars with combination of shapes like rectangles, triangles and trapeziums were used for:

(A) Public worship

(B) Household rituals

(C) Both A and B

(D) None of A, B, C

Answer: A

17. Euclid belongs to the country:

(A) Babylonia

(B) Egypt

(C) Greece

(D) India

Answer: C

18. Thales belongs to the country:

(A) Babylonia

(B) Egypt

(C) Greece

(D) Rome

Answer: C

19. Pythagoras was a student of:

(A) Thales

(B) Euclid

(C) Both A and B

(D) Archimedes

Answer: A

20. Which of the following needs a proof?

(A) Theorem

(B) Axiom

(C) Definition

(D) Postulate

Answer: A

21. Euclid stated that all right angles are equal to each other in the form of

(A) An axiom

(B) A definition

(C) A postulate

(D) A proof

Answer: C

22. ‘Lines are parallel if they do not intersect’ is stated in the form of

(A) An axiom

(B) A definition

(C) A postulate

(D) A proof

Answer: B

Developed by: