NCERT Mathematics Class 9 Exemplar Ch 8 Quadrilaterals Part 2

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 133K)

7. If bisectors of and of a quadrilateral ABCD intersect each other at P, of and at Q, of and at R and of and at S, then PQRS is a

(A) Rectangle

(B) Rhombus

(C) Parallelogram

(D) Quadrilateral whose opposite angles are supplementary

Answer: D

8. If APB and CQD are two parallel lines, then the bisectors of the angles APQ, BPQ, CQP and PQD form

(A) a square

(B) A rhombus

(C) A rectangle

(D) Any other parallelogram

Answer: C

9. The figure obtained by joining the mid-points of the sides of a rhombus, taken in order, is

(A) A rhombus

(B) A rectangle

(C) A square

(D) Any parallelogram

Answer: B

10. D and E are the mid-points of the sides AB and AC of ∆ABC and O is any point on side BC. O is joined to A. If P and Q are the mid-points of OB and OC respectively, then DEQP is

(A) A square

(B) A rectangle

(C) A rhombus

(D) A parallelogram

Answer: D

11. The figure formed by joining the mid-points of the sides of a quadrilateral ABCD, taken in order, is a square only if,

(A) ABCD is a rhombus

(B) Diagonals of ABCD are equal

(C) Diagonals of ABCD are equal and perpendicular

(D) Diagonals of ABCD are perpendicular.

Answer: C

12. The diagonals AC and BD of a parallelogram ABCD intersect each other at the point O. If and, then ∠ DBC is equal to

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: C

13. Which of the following is not true for a parallelogram?

(A) Opposite sides are equal

(B) Opposite angles are equal

(C) Opposite angles are bisected by the diagonals

(D) Diagonals bisect each other.

Answer: C

14. D and E are the mid-points of the sides AB and AC respectively of ∆ ABC. DE is produced to F. To prove that CF is equal and parallel to DA, we need additional information which is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: C

Developed by: