NCERT Mathematics Class 9 Exemplar Ch 8 Quadrilaterals Part 3 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE/Class-9 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CBSE/Class-9.

Exercise 8.2

Q. 1. Diagonals AC and BD of a parallelogram ABCD intersect each other at O. If and , determine the lengths of AC and BD.

Answer: , ; Diagonals of a parallelogram bisect each other

Q. 2. Diagonals of a parallelogram are perpendicular to each other. Is this statement true? Give reason for your answer.

Answer: No; Diagonals of a parallelogram bisect each other.

Q. 3. Can the angles and is the angles of a quadrilateral? Why or why not?

Answer: No; Angle sum must be 360°.

Q. 4. In quadrilateral ABCD, What special name can be given to this quadrilateral?

Answer: Trapezium.

Q. 5. All the angles of a quadrilateral are equal. What special name is given to this quadrilateral?

Answer: Rectangle.

Q. 6. Diagonals of a rectangle are equal and perpendicular. Is this statement true? Give reason for your answer.

Answer: No; Diagonals of a rectangle need not be perpendicular.

Q. 7. Can all the four angles of a quadrilateral be obtuse angles? Give reason for your answer.

Answer: No; sum of the angles of a quadrilateral is 360°.

Q. 8. In ∆ ABC, , and . If D and E are respectively the mid-points of AB and BC, determine the length of DE.

Answer: , as

Q. 9. In Fig, it is given that BDEF and FDCE are parallelograms. Can you say that ? Why or why not?

Answer: Yes; because and .

Parallelograms

Q. 10. In Fig. 8.2, ABCD and AEFG are two parallelograms. If , determine ∠ F.

Two Parallelograms

Answer: and

Developed by: