NCERT Class 11 Physics Chapter-1 Units and Measurements Single Correct Answer Type

Doorsteptutor material for IMO Class-11 is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 126K)

Single Correct Answer Type

Question 1:

The number of significant figures in 0.06900 is

(a) 5

(b) 4

(c) 2

(d) 3

Answer: (B)

Question 2:

The sum of the numbers and in appropriate significant figures is

(a) 663.821

(b) 664

(c) 663.8

(d) 663.82

Answer: (b)

Question 3:

The mass and volume of a body are and , respectively. The density of the material of the body in correct significant figures is

(a)

(b)

(c)

(d

Answer: (c)

Question 4:

The numbers and on rounding off to significant figures will give

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer: (d)

Question 5:

The length and breadth of a rectangular sheet are and , respectively. The area of the sheet in appropriate significant figures and error is

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer: (c)

Question 6:

Which of the following pairs of physical quantities does not have same dimensional formula?

(a) Work and torque.

(b) Angular momentum and Planck’s constant.

(c) Tension and surface tension.

(d) Impulse and linear momentum.

Answer: (c)

Question 7:

Measure of two quantities along with the precision of respective measuring instrument is

The value of A B will be

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer: (a)

Question 8:

You measure two quantities as . We should report correct value for √AB as:

(a) 1.4 m ± 0.4 m

(b) 1.41m ± 0.15 m

(c) 1.4m ± 0.3 m

(d) 1.4m ± 0.2 m

Answer: (d)

Question 9:

Which of the following measurements is most precise?

(a)

(b)

(c) 5

(d)

Answer: (a)

Question 10:

The mean length of an object is . Which of the following measurements is most accurate?

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer: (a)

Question 11:

Young’s modulus of steel is . When expressed in CGS units of , it will be equal to

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer: (c)

Question 12:

If momentum (P ), area (A) and time ( T ) are taken to be fundamental quantities, then energy has the dimensional formula

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer: (d)

Developed by: