NCERT Physics Class 11 Exemplar Ch 14 Oscillations Part 1

Download PDF of This Page (Size: 262K)

MCQ I

1. The displacement of a particle is represented by the equation

The motion of the particle is

(a) Simple harmonic with period .

(b) Simple harmonic with period .

(c) Periodic but not simple harmonic.

(d) Non-periodic.

Ans: (b)

2. The displacement of a particle is represented by the equation . The motion is

(a) Non-periodic.

(b) Periodic but not simple harmonic.

(c) Simple harmonic with period

(d) Simple harmonic with period .

Ans: (b)

3. The relation between acceleration and displacement of four particles are given below:

(a)

(b) .

(c) .

(d) .

Which one of the particles is executing simple harmonic motion?

Ans: (d)

4. Motion of an oscillating liquid column in a U-tube is

(a) Periodic but not simple harmonic.

(b) Non-periodic.

(c) Simple harmonic and time period is independent of the density of the liquid.

(d) Simple harmonic and time-period is directly proportional to the density of the liquid.

Ans: (c)

5. A particle is acted simultaneously by mutually perpendicular simple hormonic motions and . The trajectory of motion of the particle will be

(a) An ellipse.

(b) A parabola.

(c) A circle.

(d) A straight line.

Ans: (c)

6. The displacement of a particle varies with time according to the relation .

(a) The motion is oscillatory but not S.H.M.

(b) The motion is S.H.M. with amplitude .

(c) The motion is S.H.M. with amplitude .

(d) The motion is S.H.M. with amplitude .

Ans: (d)

7. Four pendulums A, B, C and D are suspended from the same elastic support as shown in Fig. A and C are of the same length, while B is smaller than A and D is larger than A. If A is given a transverse displacement,

Four pendulums A,B, C and D

Four Pendulums a,B, C and D

Four pendulums A,B, C and D

(a) D will vibrate with maximum amplitude.

(b) C will vibrate with maximum amplitude.

(c) B will vibrate with maximum amplitude.

(d) All the four will oscillate with equal amplitude.

Ans: (b)

8. Figure 2. Shows the circular motion of a particle. The radius of the circle, the period, sense of revolution and the initial position are indicated on the figure. The simple harmonic motion of the x-projection of the radius vector of the rotating particle P is

The circlar motion of a particle

The Circlar Motion of a Particle

The circlar motion of a particle

(a)

(b)

(c) .

(d)

Ans: (a)

9. The equation of motion of a particle is .

The motion is

(a) Periodic but not oscillatory.

(b) Periodic and oscillatory.

(c) Oscillatory but not periodic.

(d) Neither periodic nor oscillatory.

Ans: (c)

10. A particle executing S.H.M. has a maximum speed of and a maximum acceleration of . The period of oscillation is

(a) .

(b) s.

(c) 2π s

(d) s.

Ans: (a)

11. When a mass m is connected individually to two springs and , the oscillation frequencies are and . If the same mass is attached to the two springs as shown in Fig. 3, the oscillation frequency would be

Two springs

Two Springs

Two springs

(a)

(b)

(c)

(d)

Ans: (b)

Get unlimited access to the best preparation resource for NCO Class-11- fully solved questions with step-by-step exaplanation- practice your way to success.

Developed by: