NCERT Class VI Science Solutions: Chapter 14 – Water Part 3

Download PDF of This Page (Size: 748K)

SHORT ANSWER QUESTIONS

Question 14:

Why do wet clothes placed on a clothes line get dry after some time? Explain.

Answer:

Water present in wet clothes is converted into water vapour due to evaporation and leaves them dry.

Question 15:

Water kept in sunlight gets heat from sun and is evaporated. But how does water kept under the shade of a tree also gets evaporated? Explain.

Answer:

Air around us gets heated from sunlight. This warm air provides heat for evaporation of water kept in the shade.

Image of Evaporation

Image of Evaporation

Image of Evaporation

Question 16:

How do the areas covered with concrete affect the availability of ground water?

Answer:

Areas covered with concrete reduce the seepage of rain water into the ground and this reduces the availability of ground water.

Question 17:

Why is there a need for conserving water? Give two reasons.

Answer:

  1. Increasing population need more water.

  2. Availability of water is decreasing day-by-day.

Question 18:

Fill in the blanks selecting words from the following list

snow, rain, clouds, vapour, evaporation, transpiration.

Water, as ________goes into atmosphere by the processes of_____ and _____and forms _________, which on condensation fall in the form of ______ and ______.

Answer:

Water, as vapour goes into atmosphere by the processes of evaporation and transpiration and forms clouds, which on condensation fall in the form of snow and rain.

Image of water cycle

Image of Water Cycle

Image of water cycle

LONG ANSWER QUESTIONS

Question 19:

Most of the water that falls on the land as rain and snow, sooner or later goes back to a sea or an ocean. Explain how it happens?

Answer:

Hint: Snow/Rain -> Streams/ Rivers -> Sea/Ocean.

Question 20:

Draw a diagram to show how sea water reaches a lake or pond.

Answer:

Hint: Draw diagram showing evaporation of water from sea, which form clouds in the sky. These clouds form rain. Rain water flows into lake or pond.

Question 21:

Dissolve two spoons of common salt in half a cup of water. Now if you want to get the salt back, what will you do?

Answer:

Hint: Water may be removed from the salt solution by heating it on a stove or keeping it in the sun in a plate for few hours.

Question 22:

Explain the process of rooftop rain water harvesting with the help of a suitable diagram.

Answer:

Hint:

Result for process of rooftop rain water

Process of Rooftop Rain Water

Result for process of rooftop rain water

Developed by: