NCERT Class VII Science Solution: Chapter 3-Fibre to Fabric Part 1

Download PDF of This Page (Size: 644K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

The rearing of silkworms for obtaining silk is called

  1. Cocoon

  2. Silk

  3. Sericulture

  4. Silviculture

Answer: C

Image of Sericulture

Image of Sericulture

Image of Sericulture

Question 2:

Which of the following is not a type of silk?

  1. Mulberry silk

  2. Tassar silk

  3. Mooga silk

  4. Moth silk

Answer: D

Image of Moth silk

Image of Moth Silk

Image of Moth silk

Question 3:

Paheli wanted to buy a gift made of animal fibre obtained without killing the animal. Which of the following would be the right gift for her to buy?

  1. Woolen shawl

  2. Silk scarf

  3. Animal fur cap

  4. Leather jacket

Answer: A

Image of Woolen shawl

Image of Woolen Shawl

Image of Woolen shawl

Question 4:

Silk fibre is obtained from

  1. Fleece of sheep

  2. Cotton ball

  3. Cocoon

  4. Shiny jute stalk

Answer: C

Question 5:

Wool fibre cannot be obtained from which of the following?

  1. Goat

  2. Llama

  3. Alpaca

  4. Moth

Answer: D

Question 6:

Selective breeding is a process of

  1. Selecting the offsprings with desired properties.

  2. Selecting the parents with desired properties.

  3. Selecting an area for breeding.

  4. Selecting fine

Answer: B

Question 7:

The general process that takes place at a sheep shearing shed is

  1. Removal of fleece.

  2. Separating hair of different textures.

  3. Washing of sheep fibre to remove grease.

  4. Rolling of sheep fibre into yam.

Answer: A