NCERT Class VIII Science Solutions: Chapter 11-Force and Pressure Part 3

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE/Class-9 Science: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 108K)

Question 10:

Where do we apply a force while walking?

Answer:

While walking we apply force on the ground.

Question 11:

A girl is pushing a box towards east direction. In which direction should her friend push the box so that it moves faster in the same direction?

Answer:

Towards east

Question 12:

As showing in fig is a Magnetic circuit

Magnetic Circuit

In the circuit shown in Fig.11.6, when the key is closed, the compass needle placed in the match box deflects. Name the force which causes this deflection.

Answer:

Magnetic force

Question 13:

During dry weather, clothes made of synthetic fibre often stick to the skin. Which type of force is responsible for this phenomenon?

Answer:

Electrostatic force

Question 14:

While sieving grains, small pieces fall down. Which force pulls them down?

Answer:

Force of gravity

Question 15:

Does force of gravity act on dust particles?

Answer:

Yes

Question 16:

A gas filled balloon moves up. Is the upward force acting on it larger or smaller than the force of gravity?

Answer:

Upward force is larger than the force of gravity

Question 17:

Does the force of gravitation exist between two astronauts in space?

Answer:

Yes

Developed by: