NCERT Class VIII Science Solution: Chapter 3-Synthetics Fibres and Plastics Part 1 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

Question 1:

Pick the synthetic fibre out of the following?

  1. Cotton
  2. Nylon
  3. Jute
  4. Wool

Answer: B

Question 2:

Which of the following is a source of rayon?

  1. Wool
  2. PET
  3. Wood pulp
  4. Silk

Answer: C

Question 3:

Polycot is obtained by mixing

  1. Nylon and wool
  2. Polyester and wool
  3. Nylon and cotton
  4. Polyester and cotton

Answer: D

Question 4:

Which is a thermosetting plastic?

  1. Melamine
  2. Polythene
  3. PVC
  4. Nylon

Answer: A

Thermosetting Plastics

Question 5:

The material similar to silk in appearance is

  1. Nylon
  2. Rayon
  3. Polyester
  4. Terylene

Answer: B

Question 6:

The most suitable material for the preparation of handles of cooking utensils is

  1. Polythene
  2. PVC
  3. Nylon
  4. Bakelite

Answer: D

Question 7:

Which of the following is not a common property of plastics?

  1. Non-reactive
  2. Light in weight
  3. Durable
  4. Good conductor of electricity

Answer: D