NCERT Class VIII Science Solution: Chapter 3-Synthetics Fibres and Plastics Part 2 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE/Class-8 Science: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Question 8:

Which of the following represents the correct match for items in Column A with those in Column B. ?

Which of the Following Represents the Correct Match for Items in Column a with Those in Column B
Column AColumn B
  1. Nylon
  • Thermoplastic
  • PVC
  • Thermosetting plastic
  • Bakelite
  • Fibre
  1. I- (ii) , II- (iii) , III- (i)
  2. I- (iii) , II- (i) , III- (ii)
  3. I- (ii) , II- (i) , III- (iii)
  4. I- (iii) , II- (ii) , III- (i)

Answer: B

Question 9:

Which of the following groups contain all synthetic substances?

  1. Nylon, Terylene, Wool
  2. Cotton, Polycot, Rayon
  3. PVC, Polythene, Bakelite
  4. Acrylic, Silk, Wool

Answer: C

Question 10:

The material which is commonly used for making kitchen containers is

  1. PVC
  2. Acrylic
  3. Teflon
  4. PET

Answer: D

VERY SHORT ANSWER QUESTIONS

Question 11:

Cotton is a natural polymer. What is its chemical name?

Answer:

Cellulose.

Classification of Fibres

Question 12:

A synthetic fiber which looks like silk is obtained by chemical treatment of wood pulp. It is, therefore, known as artificial silk. What is its common name?

Answer:

Rayon.

Question 13:

Terrycot is made by mixing two types of fibres. Write the names of the fibres.

Answer:

Terylene and cotton

Question 14:

Plastic articles are available in all possible shapes and sizes. Can you tell why?

Answer:

Plastic is easily moldable so the articles can be made in any shape and size.