NCERT Class-9 Science Solutions: Chapter 13-Why Do We Fall Ill Part 1

Download PDF of This Page (Size: 556K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

Which one of the following is not a viral disease?

  1. Dengue

  2. AIDS

  3. Typhoid

  4. Influenza

Answer: C

Image the Typhoid

Image the Typhoid

Image the Typhoid

Question 2:

Which one of the following is not a bacterial disease?

  1. Cholera

  2. Tuberculosis

  3. Anthrax

  4. Influenza

Answer: D

Image the bacterial disease

Image the Bacterial Disease

Image the bacterial disease

Question 3:

Which one of the following disease is not transmitted by mosquito?

  1. Brain fever

  2. Malaria

  3. Typhoid

  4. Dengue

Answer: C

Image the disease transmitted by mosquito

Image the Disease Transmitted by Mosquito

Image the disease transmitted by mosquito

Question 4:

Which one of the following disease is caused by bacteria?

  1. Typhoid

  2. Anthrax

  3. Tuberculosis

  4. Malaria

Answer: D

Image the disease is caused by bacteria

Image the Disease is Caused by Bacteria

Image the disease is caused by bacteria

Question 5:

Which one of the following diseases is caused by protozoans?

  1. Malaria

  2. Influenza

  3. AIDS

  4. Cholera

Answer: A

Image protozoans

Image Protozoans

Image protozoans

Question 6:

Which one of the following has a long term effect on the health of an individual?

  1. Common cold

  2. Chicken pox

  3. Chewing tobacco

  4. Stress

Answer: C

Image Chewing tobacco

Image Chewing Tobacco

Image Chewing tobacco

Question 7:

Which of the following can make you ill if you come in contact with an infected person?

  1. High blood pressure

  2. Genetic abnormalities

  3. Sneezing

  4. Blood cancer

Answer: C

Image the Sneezing

Image the Sneezing

Image the Sneezing

Question 8:

AIDS cannot be transmitted by

  1. Sexual contact

  2. Hugs

  3. Breast feeding

  4. Blood transfusion

Answer: B

Image the resion for AIDS transmitted

Image the Resion for AIDS Transmitted

Image the resion for AIDS transmitted