NCERT Class 9 Economics Solutions: Chapter 2 – People as Resource Part 1

Download PDF of This Page (Size: 122K)

Watch video lecture on YouTube: NCERT Class 9 Economics Chapter 2: People as Resource NCERT Class 9 Economics Chapter 2: People as Resource
Loading Video

Question 1:

What do you understand by ‘people as a resource’?

Answer:

‘People as Resource’ is a way of referring to the country’s working population in terms of their existing productive skills and abilities. Human resource is an asset for the economy rather than a liability. Population becomes human capital when there is investment made in the form of education, training and medical care.

Question 2:

How is human resource different from other resources like land and physical capital?

Answer:

Human resource makes use of other resources like land and physical capital to produce an output. The other resources cannot become useful on their own. This is the reason why human resource is considered to be superior to the other resources.

Question 3:

What is the role of education in human capital formation?

Answer:

Education is the most important component of human resource development.

  • Proper education and training enable the formation of this human capital. An educated population is an asset, a resource.

  • Education enhances the quantity and quality of individual productivity, which in turn adds to the growth of the economy.

  • It develops personality and sense of national consciousness among the people which are important for rapid economic growth.

Question 4:

What is the role of health in human capital formation?

Answer:

Health plays an important role in human capital formation. A healthy person is more likely to realize his full potential and can become an asset for the economy. An unhealthy person is less likely to realize his potential and can become a liability for the economy.

Question 5:

What part does health play in the individual’s working lite?

Answer:

The health of an individual helps him to realise his potential and also gives him the ability to fight illness. An unhealthy individual is a liability to his place of work. The health of a person is directly related to his efficiency, As compared to an unhealthy individual, a healthy person can work more efficiently and with greater productivity.

Question 6:

What are the various activities undertaken in the primary sector, secondary sector and tertiary sector?

Answer:

Primary sector comprises activities related to the extraction and production of natural resources. Agriculture, forestry, animal husbandry, fishing, poultry farming, mining and quarrying are the activities undertaken in this sector. Secondary sector comprises activities related to the processing of natural resources. Manufacturing is included in this sector. Tertiary sector comprises activities that provide support to the primary and secondary sectors through various services. Trade, transport, communication, banking, education, health, tourism, insurance, etc., are examples of tertiary activities.

Question 7:

What is the difference between economic activities and non-economic activities?

Answer:

Activities that add value to the national income are called economic activities, these have two parts - market activities (production for pay or profit) and non-market activities (production for self-consumption).

Non-economic activities are the ones that do not add to the national income; for example, an individual performing domestic chores.

Question 8:

Why are women employed in low paid work?

Answer:

Education and skill are the major determinants of the earning of any individual in the market. Due to gender discrimination, women are generally denied the education and the necessary skills to become worthy contributors to the national income As a result, a majority of women have meagre education and low skill formation. This is one of the reasons why they get paid less than men.