NCERT Class 6 English Solutions: Taro's Reward Chapter 3– Part 1

Doorsteptutor material for NSO is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 194K)

Working with the Text

Question A:

Answer the following questions.

Question 1:

Why did Taro run in the direction of the stream?

Answer:

  • Taro ran in the direction of stream because he had never heard before that sound of falling water. He was thirsty also.

Question 2:

How did Taro’s father show his happiness after drinking sake?

Answer:

  • After drinking sake, his father warmth as well as energetic. He stopped shivering and started dancing.

Question 3:

Why did the waterfall give Taro sake and others water? (12)

Answer:

  • Taro was a thoughtful son.

  • Therefore the waterfall obliged Taro and changed water into sake as a reward for him. But the other people were greedy.

  • So, it remained plan water for them.

Question 4:

Why did the villagers want to drown Taro?

Answer:

  • The villagers also went to collect sake. But they got only plan water.

  • They thought Taro made them fool. So, they wanted to punish him.

Question 5:

Why did the Emperor reward Taro?

Emperor reward Taro

Emperor Reward Taro

Answer:

  • Taro was fully devoted towards his parents.

  • The emperor wanted to encourage all children to respect, obey and serve their parents.

  • So, he rewarded Taro as a role model.

Question B:

Mark the right item.

Question 1:

Taro earned very little money because

(i) He didn’t work hard enough.

(ii) The villagers didn’t need wood.

(iii) The price of wood was very low.

1. Taro earned very little money because −

Answer:

(iii) The price of wood was very low.

Question 2:

Taro decided to earn extra money

(i) To live a more comfortable life.

(ii) To buy his old father some sake.

(iii) To repair the cracks in the hut.

2. Taro decided to earn extra money

Answer:

(ii) To buy his old father some sake.

Question 3:

The neighbour left Taro’s hut in a hurry because

(i) She was delighted with the drink.

(ii) She was astonished to hear Taro’s story.

(iii) She wanted to tell the whole village about the waterfall.

3. The neighbor left Taro’s hut in a hurry because

Answer:

(iii) She wanted to tell the whole village about the waterfall.

Developed by: