NCERT Class 6 English Solutions: An Indian – American Woman in Space Chapter 4 Part 1

Glide to success with Doorsteptutor material for IEO : Get full length tests using official NTA interface: all topics with exact weightage, real exam experience, detailed analytics, comparison and rankings, & questions with full solutions.

Download PDF of This Page (Size: 293K)

Working with the Text

Question A:

Answer the following questions.

Question 1:

Where was Kalpana Chawla born? Why is she called an Indian - American?

Kalpana chawla

Kalpana Chawla

Answer:

  • Kalpana Chawla was born at Karnal, in Haryana.

  • She was born in India but married to an American and became a naturalised citizen.

  • That is why she is called an Indian-American.

Question 2:

When and why did she go to the U.S.? Who did she marry?

Answer:

  • After completing her bachelor degree in aeronautical engineering, she went to the U.S. for master degree in aeronautical engineering.

  • She married an American, Jean-Pierre Harrison, who was a flight instructor.

Question 3:

How did she become an astronaut? What gave her the idea that she could be an astronaut?

Answer:

  • After completing her bachelor degree in Aeronautical engineering, she went to the U.S. for master degree in aeronautical engineering.

  • She earned her Ph.D. in aerospace engineering and was selected by NASA for training as an astronaut in 1994.

  • People around her always encouraged becoming what she wanted.

Question 4:

What abilities must an astronaut have, according to the journalist?

Answer:

An astronaut should have lots of knowledge about aeronautical engineering and biology.

Question 5:

Describe Kalpana Chawla’s first mission in space.

Answer:

  • Kalpana Chawla’s first space mission in the space shuttle Columbia was 15 days, 16 hours and 34 minutes long.

  • During this time she went around the earth 252 times, travelling 10.45 million kilometers.

  • Among her colleagues were Japanese and Ukrainian astronauts. They performed so many experiments.

Question 6:

What does Kalpana Chawla say about pursuing a dream? Do you agree with her that success is possible?

Answer:

  • Kalpana said, “The path from dreams to success does exist. May you have the vision to find it, the courage to get onto it... Wishing you a great journey.”

  • Yes, I do agree with her. If we make a goal and work hard for the same, later or sooner, we will definitely achieve it.

Question B

Read the newspaper report to find the following facts about the Columbia’s ill-fated voyage.

Question 1:

Date and place of lift off:

Answer:

Date and place of lift off: 16th January, 2003; Kennedy Space Center, Florida

Question 2:

Number of astronauts on board:

Answer:

Number of astronauts on board: Seven

Question 3:

Number of days it stayed in space:

Answer:

Number of days it stayed in space: 16

Question 4:

Number of experiments done by scientists:

Answer:

Number of experiments done by scientists: 80

Question 5:

Date of return journey.

Answer:

Date of return journey: 1st February, 2003

Question 6:

Height at which it lost contact:

Answer:

Height at which it lost contact: 200,000 feet

Developed by: