NCERT Class 6 English Solutions: Fair Play Chapter 7 Part 2

Glide to success with Doorsteptutor material for NSO : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 158K)

Question C:

Answer the following questions.

Question 1:

“Then the situation changed.” What is being referred to? (2)

Answer:

  • The situation changed after the transfer of property.

  • Jumman forgot his promise to look after his old aunt.

  • He as well as his wife began to ill-treat her.

Talking with friends

Talking with Friends

Question 2:

When Jumman’s aunt realised that she was not welcome in his house, what arrangement did she suggest? (3)

Answer:

  • Jumman’s aunt could not bear insults anymore.

  • She wanted to cook her food separately.

  • She demanded a monthly allowance from her nephew.

Question 3:

What was the villagers’ reaction when the aunt explained her case to them?(4)

Answer:

  • The old woman went to several villagers to explain her case and get their support. But some showed sympathy, and some laughed at her.

  • A few advised her to make peace with Jumman.

Question 4:

Why was Jumman happy over Algu’s nomination as head Panch? (6)

Answer:

  • Algu and Jumman were fast friends.

  • So Jumman hoped to get the verdict in his favour.

  • Naturally, he felt happy when the aunt named Algu to act as head Panch.

Question 5:

“God lives in the heart of the Panch”, the aunt said. What did she mean? (6)

Answer:

  • The aunt meant that a person in the seat of a judge becomes fair and just like God. He is not guided by his personal likes and dislikes.

  • He cannot do any injustice. He is God’s representative.

Question 6:

What was Algu’s verdict as head Panch? How did Jumman take it? (7, 8)

Answer:

  • Algu heard the case and gave a fair judgement. He asked Jumman either to pay a monthly allowance to his aunt or transfer the property in her name.

  • Jumman was stunned. He became Algu’s enemy. He decided to take revenge on Algu.

Question 7:

Algu found himself in a tight spot. What was his problem? (9)

Answer:

  • Algu sold his bullock to Samjhu Sahu, a cartman. Sahu promised to pay the price within a month. But during this period he took so much work from the animal that it died. Sahu became dishonest. He refused to pay the money.

Question 8:

Why was Algu upset over Jumman’s nomination as head Panch? (12, 13)

Answer:

  • Algu was upset because Jumman was already annoyed with him. So he thought Jumman would take his revenge.

Question 9:

What was Jumman’s verdict as head Panch? How did Algu take it? (14, 15)

Answer:

  • Jumman’s verdict was that Sahu had to pay the price of bullock to Algu. Because when Sahu purchased the bullock from Algu it was hale and hearty. This was a genuine decision. Algu took it happily and said it was a victory of the panchayat.

Question 10:

Which of the following sums up the story best?

(i)”I also know that you will not kill your conscience for the sake of friendship.”

(ii)”Let no one deviate from the path of justice and truth for friendship or en- , mity.”

(iii)’The voice of the Panch is the voice of God.”

Give a reason for your choice.

Answer:

  • I think the second statement sums up the story best.

  • The person in the seat of a judge becomes fair and just.

Developed by: