NCERT Class VI Geography Solutions: Chapter 5-Major Domains of the Earth

Download PDF of This Page (Size: 222K)

Watch video lecture on YouTube: NCERT Class 6 Geography Chapter 5: Major Domains of the Earth NCERT Class 6 Geography Chapter 5: Major Domains of the Earth
Loading Video

Question 1:

Answer the following questions briefly.

  1. What are the four major domains of the earth?

    Answer:

    The major domains of the Earth are

    • Lithosphere

    • Atmosphere

    • Hydrosphere

    • Biosphere

    Images for domains of the Earth

    Domains of the Earth

    Images for domains of the Earth

  2. Name the major continents of the earth.

    Answer:

    There are 7 major continents of the Earth are

    • Asia

    • Europe

    • Africa

    • North America

    • South America

    • Australia

    • Antarctica

  3. Name the two continents that lie entirely in the Southern Hemisphere.

    Answer:

    The 2 continents that lie entirely in the southern Hemisphere are

    • Australia

    • Antarctica

  4. Name the different layers of atmosphere.

    Answer:

    The different layers of atmosphere are:

    • Troposphere

    • Stratosphere

    • Mesosphere

    • Thermosphere

    • Exosphere

  5. Why is the earth called the ‘blue planet’?

    Answer:

    The Earth is called a blue planet as Earth’s 71% is covered with water.

  6. Why is the Northern Hemisphere called the Land Hemisphere?

    Answer:

    The Northern Hemisphere is called the Land Hemisphere as greater part of landmass lies in the Northern Hemisphere.

  7. Why is the Biosphere important for living organisms?

    Answer:

    The Biosphere is important for living organism as it contains 3 major elements important for life.

  • Land

  • Water

  • Air

Question 2:

Tick the correct answer.

  1. The mountain range that separates Europe from Asia is

    1. The Andes

    2. The Himalayas

    3. The Urals

  2. The continent of North America is linked to South America by

    1. An Isthmus

    2. A Strait

    3. A Canal

  3. The major constituent of atmosphere by per cent is

    1. Nitrogen

    2. Oxygen

    3. Carbon dioxide

  4. The domain of the earth consisting of solid rocks is

    1. The Atmosphere

    2. The Hydrosphere

    3. The Lithosphere

  5. Which is the largest continent?

  6. Africa

  7. Asia

  8. Australia

Answer:

  1. The Urals

  2. An Isthmus

  3. Nitrogen

  4. The Lithosphere

  5. Asia

Question 3:

Fill in the blanks.

  1. The deepest point on the earth is __________ in the Pacific Ocean.

  2. The __________ Ocean is named after a country.

  3. The __________ is a narrow contact zone of land, water and air that supports life.

  4. The continents of Europe and Asia together are known as _________.

  5. The highest mountain peak on the earth is _________.

Answer:

  1. The deepest point on the earth is Mariana Trench in the Pacific Ocean.

  2. The Indian Ocean is named after a country.

  3. The Biosphere is a narrow contact zone of land, water and air that supports life.

  4. The continents of Europe and Asia together are known as Eurasia.

  5. The highest mountain peak on the earth is Everest.