NCERT Class VI Geography Solutions: Chapter 6-Major Landforms of the Earth

Download PDF of This Page (Size: 698K)

Watch video lecture on YouTube: NCERT Class 6 Geography Chapter 6: Major Landforms of the Earth NCERT Class 6 Geography Chapter 6: Major Landforms of the Earth
Loading Video

Question 1:

Answer the following questions briefly.

What are the major landforms?

Answer:

The major landforms are

  • Mountains

  • Plateaus

  • Plains

Image result for landforms

Landforms

Image result for landforms

  1. What is the difference between a mountain and a plateau?

    Answer:

    Mountain:

    • A mountain is any natural elevation of the earth surface.

    • It is considerably higher than the surrounding area.

    • Mountains have peaks.

    Plateau:

    • A plateau is an elevated flat land.

    • It is a flat-topped table land standing above the surrounding area.

    • Plateaus are flattened highlands.

  2. What are the different types of mountains?

    Answer:

    The different types of mountains are.

    • Fold

    • Block

    • Volcanic

  3. How are mountains useful to man?

    Answer:

    Mountains are very useful to man in the following ways:

    • The mountains are a storehouse of water. Many rivers have their source in the glaciers in the mountains.

    • Mountains have a rich variety of flora and fauna.

    • Mountains provide an idyllic site for tourists.

    • Several sports like paragliding, hang gliding, river rafting and skiing are popular in the mountains.

    • The forests provide fuel, fodder, shelter and other products like gum, raisins, etc.

  4. How are plains formed?

    Answer:

    Plains are formed by rivers and their tributaries. The rivers flow down the slopes of mountains and erode them. They carry forward the eroded material. Then they deposit their load consisting of stones, sand and silt along their courses and in their valleys. It is from these deposits that plains are formed.

  5. Why are the river plains thickly populated?

    Answer:

    The river plains are thickly populated as more flat land is available for building houses and cultivation.

  6. Why are mountains thinly populated?

    Answer:

    Mountains are thinly populated because

  • The climate is very harsh.

  • Farming land is very less due as the slopes are steep.

Question 2:

Tick the correct answer.

  1. The mountains differ from the hills in terms of

    1. Elevation

    2. Slope

    3. Aspect

  2. Glaciers are found in

    1. The mountains

    2. The plains

    3. The plateaus

  3. The Deccan Plateau is located in

    1. Kenya

    2. Australia

    3. India

  4. The river Yangtze flows in

    1. South America

    2. Australia

    3. China

  5. An important mountain range of Europe is

  6. The Andes

  7. The Alps

  8. The Rockies

Answer:

  1. (i)Elevation

  2. (i) The mountains

  3. (iii) India

  4. (iii) China

  5. (ii) The Alps

Question 3:

Fill in the blanks.

  1. A ________ is an unbroken flat or a low-level land.

  2. The Himalayas and the Alps are examples of ________ types of mountains.

  3. __________areas are rich in mineral deposits.

  4. The _____________ is a line of mountains.

  5. The _________areas are most productive for farming.

Answer:

  1. A Plain is an unbroken flat or a low-level land.

  2. The Himalayas and the Alps are examples of fold types of mountains.

  3. Plateaus are as are rich in mineral deposits.

  4. The Range is a line of mountains.

  5. The Plain areas are most productive for farming.