NCERT Class VI Geography Solutions: Chapter 7-Our Country-India

Download PDF of This Page (Size: 215K)

Watch video lecture on YouTube: NCERT Class 6 Geography Chapter 7: Our Country India NCERT Class 6 Geography Chapter 7: Our Country India
Loading Video

Question 1:

Answer the following questions briefly.

Name the major physical divisions of India.

Answer:

The major physical divisions of India are:

  • Mountains

  • Plateaus

  • Plains

  • Coasts

  • Islands

Map shows Physical divisions of India

Physical Divisions of India

Map shows Physical divisions of India

  1. India shares its land boundaries with seven countries. Name them.

    Answer:

    India shares its land boundaries with seven countries. Name them. The countries which India shares its boundaries are:

    • Pakistan

    • Afghanistan

    • Nepal

    • Bhutan

    • China

    • Myanmar

    • Bangladesh

  2. Which two major rivers fall into the Arabian Sea?

    Answer:

    The 2 major rivers that fall into the Arabian Sea are:

    • Narmada

    • Tapi

  3. Name the delta formed by the Ganga and the Brahmaputra.

    Answer:

    The delta formed by the Ganga and the Brahmaputra is Sunderban Delta. It is the World’s largest delta.

  4. How many States and Union Territories are there in India? Which states have a common capital?

    Answer:

    Number of states in India: 29

    Number of Union territories: 7

    Haryana and Punjab have a common capital i.e. Chandigarh.

  5. Why do a large number of people live in the Northern plains?

    Answer:

    Large number of people lives in the Northern plains as the land is very fertile.

  6. Why is Lakshadweep known as a coral island?

    Answer:

    Lakshadweep is known as Coral island as this Island is made of corals. Corals are skeletons of tiny marine animals called Polyps. When the living polyps die, their skeletons are left. Other polyps grow on top of the hard skeleton which grows higher and higher, thus forming the coral islands.

Question 2:

Tick the correct answers.

  1. The southernmost Himalayas are known as

    1. Shiwaliks

    2. Himadri

    3. Himachal

  2. Sahyadris is also known as

    1. Aravali

    2. Western Ghats

    3. Himadri

  3. The Palk Strait lies between the countries

    1. Sri Lanka and Maldives

    2. India and Sri Lanka

    3. India and Maldives

  4. The Indian islands in the Arabian Sea are known as

    1. Andaman and Nicobar Islands

    2. Lakshadweep Islands

    3. Maldives

  5. The oldest mountain range in India is the

  6. Aravali hills

  7. Western Ghats

  8. Himalayas

Answer:

  1. (i) Shiwaliks

  2. (ii) Western Ghats

  3. (ii) India and Sri Lanka

  4. (ii) Lakshadweep Islands

  5. (i) Aravali hills

Question 3:

Fill in the blanks.

  1. India has an area of about ________.

  2. The Greater Himalayas are also known as ________.

  3. The largest state in India in terms of area is ________.

  4. The river Narmada falls into the ______________ Sea.

  5. The latitude that runs almost halfway1through India is ________.

Answer:

  1. India has an area of about 3.28 million square Kilometer.

  2. The Greater Himalayas are also known as Himadri.

  3. The largest state in India in terms of area is Rajasthan.

  4. The river Narmada falls into the Arabian Sea.

  5. The latitude that runs almost halfway through India is Tropic of Cancer.