NCERT Class VI Geography Solutions: Chapter 8-India: Climate, Vegetation and Wildlife

Download PDF of This Page (Size: 133K)

Watch video lecture on YouTube: NCERT Class 6 Geography Chapter 8: Climate, Vegetation and Wildlife NCERT Class 6 Geography Chapter 8: Climate, Vegetation and Wildlife
Loading Video

Question 1:

Answer the following questions briefly.

  1. Which winds bring rainfall in India? Why is it so important?

    Answer:

    The Monsoon winds bring rainfall in India. The rainfall in India is important as agriculture is dependent on it.

  2. Name the different seasons in India.

    Answer:

    The different seasons in India are

    • Winter Season: December to February

    • Summer Season: March to May

    • Rainy Season: June to September

    • Autumn Season: October to November

Images for different seasons in India

Different Seasons in India

Images for different seasons in India

  1. What is natural vegetation?

    Answer:

    The grasses, Shrubs and trees, which grow on their own without interference or help from human beings are called natural vegetation.

  2. Name the different types of vegetation found in India.

    Answer:

    Vegetation of India can be divided into five types -

    • Tropical evergreen forest

    • Tropical deciduous forest

    • Thorny bushes

    • Mountain vegetation

    • Mangrove forests.

  3. What is the difference between evergreen forest and deciduous forest?

    Answer:

    Evergreen forest:

    • They always appear green that is why they are called Evergreen forest

    • Important trees found in these forests are, Mahogany. Ebony and rosewood.

    • Andaman and Nicobar Islands, parts of North-Eastern states and a narrow strip of the Western slope of the Western Ghats are home of these forests.

    • They are so dense that sunlight doesn’t reach the ground.

    Deciduous Forest:

    • These forests are less dense.

    • Important trees of these forests are Sal, Teak, Peepal, Neem and Shisham.

    • They are found in Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, Chhattisgarh, Odisha, and in parts of Maharashtra.

    • These forests are called monsoon forest.

  4. Why is tropical rainforest also called evergreen forest?

    Answer:

    The tropical rainforest are also called evergreen forest as they shed their leaves at different times of the year hence remain green throughout the year.

Question 2:

Tick the correct answers.

  1. The world’s highest rainfall occurs in

    1. Mumbai

    2. Asansol

    3. Mawsynram

  2. Mangrove forests can thrive in

    1. Saline water

    2. Fresh water

    3. Polluted water

  3. Mahogany and rosewood trees are found in

    1. Mangrove forests

    2. Tropical deciduous forests

    3. Tropical evergreen forests

  4. Wild goats and snow leopards are found in

    1. Himalayan region

    2. Peninsular region

    3. Gir forests

  5. During the south west monsoon period, the moisture laden winds blow from

  6. Land to sea

  7. Sea to land

  8. Plateau to plains

Answer:

  1. (iii) Mawsynram

  2. (i) Saline water

  3. (iii) Tropical evergreen forests

  4. (i) Himalayan region

  5. (ii) sea to land

Question 3:

Fill in the blanks.

  1. Hot and dry winds known as ____________ blow during the day in the summers.

  2. The states of Andhra Pradesh and Tamil Nadu receive a great amount of rainfall during the season of ________.

  3. __________ forest in Gujarat is the home of ________.

  4. __________ is a well-known species of mangrove forests.

  5. _________ are also called monsoon forests.

Answer:

  1. Hot and dry winds known as Loo blow during the day in the summers.

  2. The states of Andhra Pradesh and Tamil Nadu receive a great amount of rainfall during the season of retreating monsoons.

  3. Gir forest in Gujarat is the home of Asiatic Lion.

  4. Sundari is a well-known species of mangrove forests.

  5. Tropic deciduous forest are also called monsoon forests.