NCERT Class 7 CIVICS Solutions: Markets Around Us Chapter 8– Part 3

Get top class preparation for CBSE/Class-7 Science right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 278K)

Watch Video Lecture on YouTube: Examrace Hindi Youtube NCERT Class 7 Political Science / Polity / Civics Chapter 8: Markets Around Us | English | CBSE

NCERT Class 7 Political Science / Polity / Civics Chapter 8: Markets Around Us | English | CBSE

Loading Video
Watch this video on YouTube

Very Short Answer Type Questions

Question 1:

Why is a weekly market called so?

Answer:

A weekly market is called so because it is help an a specific day of the week.

Question 2:

Why is there a competition among the shops in the weekly market?

Answer:

In the weekly market there are many shops that sell the same goods. This creates competition among them.

Question 3:

Who is Scanner? What does he do?

Answer:

Sameer is a small trader in the weekly market. He buys clothes from a large trade and sells them in six different markets in a week.

Question 4:

Give some examples of roadside stalls.

Fruits and vegetables

Fruits and Vegetables

Answer:

Vegetable hawker, fruit vendor, mechanic

Question 5:

How are shops in the neighborhood useful?

Answer:

These types of shops are close to our home and we can go there any time. As the buyer and seller know each other these shops also provide goods on credit.

Question 6:

Where are goods produced?

Answer:

Goods are produced in factories, on farms and in homes.

Question 7:

Why do we not buy directly from the producer?

Answer:

It is because the producer is not interested in selling goods in small Quantities. 9*

Question 8:

Who is a retailer?

Answer:

A retailer is a small trader who buy goods from the wholesale trader and sells this to the consumer

Question 9:

Who is Aftab?

Answer:

Aftab is a wholesaler in the city. He purchases vegetables in bulk and sells them to hawkers and shopkeepers.

Question 10:

How are buyers different people?

Answer:

There are many buyers who cannot afford even the cheapest of goods. While others frequently visit malls and buy different items.

Question 11:

What is done in the wholesale markets?

Answer:

This is where goods first reach and are then supplied to other traders

Developed by: